Przejdź do głównej zawartości

Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries


Składniki / Ingredients:

250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone
250 g truskawkek / 250 g strawberries
mus truskawkowy / strawberry mousse
1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36%
200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies
3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar
1 żółtko / 1 egg yolk



Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji: 6

Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego!

*****

We begin by crushing biscuits in a blender. We put them on the bottom of the cups or glasses with a flat bottom. We pour one tablespoon of strawberries mousse on the biscuits. Then, we whip egg yolk with powdered sugar in the bowl. Then, we whip the cream in another bowl. We mix the egg yolks with the mascarpone, then we add the whipped cream and gently stir to a homogeneous mass. We put mass at the crushed biscuits with mousse. At the top of the dessert, we put strawberries for decoration. Dessert cool it in the refrigerator at least 3 hours, bon appetit! 

Przepis na mus truskawkowy / Recipe for Strawberry mousse

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan