Składniki / Ingredients:
piersi z kurczaka / chicken breast
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
jajka / eggs
biszkopty / biscuits
płatki kukurydziane / cornflakes
bułka tarta / bread crumbs
blaszka do pieczenia / baking plate
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: dowolna
Najpierw przygotowujemy panierkę. Do blendera wsypujemy kilka garści płatków kukurydzianych oraz połamane biszkopty i miksujemy. Zmiksowane płatki i biszkopty wysypujemy do miski. Dodajemy bułki tartej (około 5 łyżek) i mieszamy wszystko ze sobą. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy. Następnie przyprawiamy kurczaka solą i przyprawą. Potem kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kurczaka układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 50 minut. Po upływie połowy czasu trzeba obrócić nuggetsy.
*****
First, we prepare a crumbs. We pour into a blender a few handfuls of cornflakes and broken biscuits and we mix. We pour into a bowl cornflakes and biscuits. We add the bread crumbs (about 5 tablespoons) and we mix everything together. We wash, dry and cut chicken. Next, we give salt and spice on chicken. Then, we dipped chicken in beaten egg and in the prepared crumbs. We cover a plate of baking paper. Arrange the chicken on a baking plate and we put in the oven (180 degrees) for about 50 minutes. After half time, we have turn down the chicken nuggets.
Bardzo lubię nuggetsy i to właśnie z piekarnika. :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń