Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka tak po prostu od serca!

Bywa tak, że zakupiony produkt spożywczy schowamy do lodówki i o nim zapominamy. Jeśli chodzi o mnie, to ja często tak mam. Ostatnio zakupiłam banany, o których zapomniałam. Dojrzałe banany do zjedzenia się już nie bardzo nada, ale szkoda również było je wyrzucić. Takie banany najlepiej wykorzystać do wypieków, a że pojawiła się okazja to czemu nie skorzystać ;) .....

 
Takie słodkie wypieki jak ciasto bananowo-jogurtowe z owocami są idealne na poprawę nastroju po ciężkim dniu lub tygodniu pracy. Można nimi poczęstować przyjaciół, rodzinę, męża albo siebie samego. Właśnie dla siebie samej przygotowuję coś słodkiego gdy mam gorszy dzień. Czasem każdy z nas ma taki dzień, że wszystko idzie nie po naszej myśli - mamy pod górkę i właśnie wtedy kawałek ciasta z odrobiną słodyczy poprawia nastrój. Dużym plusem jest również prostota i szybkość wykonania ciasta w kształcie chlebka. Jeśli o mnie chodzi to także uwielbiam takie połączenia jak: jabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu mam siłę na cały dzień. Polecam, jest to sprawdzony sposób :).

Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka z gruszką lub jabłkiem


Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) Delecta
2 jajka
30 g cukru wanilinowy Delecta
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
150 g jogurtu naturalnego
4 dojrzałe banany
jabłko
gruszka
cukier puder

Sposób przygotowania:


Najpierw obieramy jabłko lub gruszkę i kroimy na paski średniej grubości. Ja użyłam obydwu owoców, ale wszystko zależy od naszego smaku i gustu. Potem obieramy i kroimy na plastry banany oraz wykładamy foremki papierem do pieczenia. Możemy foremki posmarować olejem i posypać bułką tartą zamiast używać papieru. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia Delecta, cynamon), a mokre ze sobą (jajka, cukier wanilinowy Delecta, cukier, jogurt, banany). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest gotowe wylewamy je do foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta do foremek na górze układamy plasterki jabłka lub gruszki. Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Tuż przed podaniem posypujemy nasze chlebki cukrem pudrem, smacznego!


Piecz... ot tak... prosto z serca!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6