Bywa tak, że zakupiony produkt spożywczy schowamy do lodówki i o
nim zapominamy. Jeśli chodzi o mnie, to ja często tak mam. Ostatnio
zakupiłam banany, o których zapomniałam. Dojrzałe banany do
zjedzenia się już nie bardzo nadają, ale szkoda również było je wyrzucić. Takie
banany najlepiej wykorzystać do wypieków, a że pojawiła się okazja to
czemu nie skorzystać ;) .....
Takie słodkie wypieki jak ciasto bananowo-jogurtowe z owocami są idealne na poprawę nastroju po ciężkim dniu lub tygodniu pracy. Można nimi poczęstować przyjaciół, rodzinę, męża albo siebie samego. Właśnie dla siebie samej przygotowuję coś słodkiego gdy mam gorszy dzień. Czasem każdy z nas ma taki dzień, że wszystko idzie nie po naszej myśli - mamy pod górkę i właśnie wtedy kawałek ciasta z odrobiną słodyczy poprawia nastrój. Dużym plusem jest również prostota i szybkość wykonania ciasta w kształcie chlebka. Jeśli o mnie chodzi to także uwielbiam takie połączenia jak: jabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu mam siłę na cały dzień. Polecam, jest to sprawdzony sposób :).
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) Delecta
2 jajka
30 g cukru wanilinowy Delecta
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
150 g jogurtu naturalnego
4 dojrzałe banany
jabłko
gruszka
cukier puder
Sposób przygotowania:
Najpierw obieramy jabłko lub gruszkę i kroimy na paski średniej grubości. Ja użyłam obydwu owoców, ale wszystko zależy od naszego smaku i gustu. Potem obieramy i kroimy na plastry banany oraz wykładamy foremki papierem do pieczenia. Możemy foremki posmarować olejem i posypać bułką tartą zamiast używać papieru. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia Delecta, cynamon), a mokre ze sobą (jajka, cukier wanilinowy Delecta, cukier, jogurt, banany). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest gotowe wylewamy je do foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta do foremek na górze układamy plasterki jabłka lub gruszki. Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Tuż przed podaniem posypujemy nasze chlebki cukrem pudrem, smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).