Przejdź do głównej zawartości

Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki .....

Jestem wielką fanką makaronu, dlatego z dużą ochotą przygotowuję na obiad i nie tylko dania z tym składnikiem. Moja propozycja na danie z makaronem z kurkami w sosie na bazie sera mascarpone z chili, ziołami, pomidorkami oraz grilowanym kurczakiem w cytrynach przypadnie do gustu osobom, które jedzą mięso. Ale można to danie przygotować bez kurczaka, tak również dobrze smakuje i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom.


Inspiracja na te danie przyszło mi do głowy po zobaczeniu na poczcie maila o konkursie na danie z produktem marki Lubella pt.: "1000 pomysłów, jedna Lubella". Hasło pobudza wyobraźnię i do głowy przychodzą mi pomysły na danie z makaronem. Mamy jesień, a pogoda za oknem nie zachęca do przygód. Lubię nie tylko makaron, ale również słońce i gdy za oknem tylko deszcz to mam ochotę na odrobinę ciepła. Mogłabym ukraść słońce ;), ale łatwiej będzie przygotować potrawę w słonecznych barwach i ze sezonowymi składnikami. Moje danie można przygotować na dwa sposoby w wersji z mięsem lub bez niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu.



Składniki:

200 g kurek
2 sztuki piersi z kurczaka
2 cytryny
makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16
masło
ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe
parmezan
świeża bazylia
papryka pepperoni
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
250 g mascarpone
2łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
 
 
Sposób przygotowania sosu: 

Mieszamy ze sobą ser mascarpone z sosem słodkim chili, z 1łyżeczką czosnku i kurkumy oraz 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Sposób przygotowania kurczaka: 

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na średnio grube filety. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania, ja przyprawiam swojego na ostro. Ja robię mieszankę z soli, czosnku, papryki słodkiej, gorczycy, kolendry, kozieradki, kminku, chili, kurkumy, cynamonu i wcieram mieszankę w kurczaka z obu stron. Potem marynujemy kurczaka w cytrynie i czosnku. Bierzemy torebkę kładziemy jedną pierś z kurczaka, na niej układamy plastry czosnku i cytryny. Następnie kładziemy następną pierś i tak samo przyprawiamy , tworzymy warstwy. Jak zostanie mam cytryna to wyciskamy z niej sok do torebki z kurczakiem. Potem szczelnie zamykamy torebkę z kurczakiem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na dobę. Później grilujemy kurczaka do zarumienia z obu stron.


Sposób przygotowania dania: 
Przygotowanie: 30 min, duszenie: ok. 25 minut, ilość porcji: 3

Najpierw dokładnie myjemy kurki aby pozbyć się piasku i suszymy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i przekrajmy na połowę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, grzyby i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy, tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu i mieszamy. Na talerzu kładziemy makaron, a na to potrawkę. Posypujemy danie resztą parmezanu, dodajemy pomidorki koktajlowe (kurczaka, jeśli wolimy danie z mięsem) i przyozdabiamy je listkami świeżej bazylii. Danie gotowe, szybko i smacznie :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)