Przejdź do głównej zawartości

Makaron z kurkami w sosie mascarpone z chili - "1000 pomysłów, jedna Lubella", czyli danie na dwa smaki .....

Jestem wielką fanką makaronu, dlatego z dużą ochotą przygotowuję na obiad i nie tylko dania z tym składnikiem. Moja propozycja na danie z makaronem z kurkami w sosie na bazie sera mascarpone z chili, ziołami, pomidorkami oraz grilowanym kurczakiem w cytrynach przypadnie do gustu osobom, które jedzą mięso. Ale można to danie przygotować bez kurczaka, tak również dobrze smakuje i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom.


Inspiracja na te danie przyszło mi do głowy po zobaczeniu na poczcie maila o konkursie na danie z produktem marki Lubella pt.: "1000 pomysłów, jedna Lubella". Hasło pobudza wyobraźnię i do głowy przychodzą mi pomysły na danie z makaronem. Mamy jesień, a pogoda za oknem nie zachęca do przygód. Lubię nie tylko makaron, ale również słońce i gdy za oknem tylko deszcz to mam ochotę na odrobinę ciepła. Mogłabym ukraść słońce ;), ale łatwiej będzie przygotować potrawę w słonecznych barwach i ze sezonowymi składnikami. Moje danie można przygotować na dwa sposoby w wersji z mięsem lub bez niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu.



Składniki:

200 g kurek
2 sztuki piersi z kurczaka
2 cytryny
makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16
masło
ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe
parmezan
świeża bazylia
papryka pepperoni
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
250 g mascarpone
2łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
 
 
Sposób przygotowania sosu: 

Mieszamy ze sobą ser mascarpone z sosem słodkim chili, z 1łyżeczką czosnku i kurkumy oraz 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Sposób przygotowania kurczaka: 

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na średnio grube filety. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania, ja przyprawiam swojego na ostro. Ja robię mieszankę z soli, czosnku, papryki słodkiej, gorczycy, kolendry, kozieradki, kminku, chili, kurkumy, cynamonu i wcieram mieszankę w kurczaka z obu stron. Potem marynujemy kurczaka w cytrynie i czosnku. Bierzemy torebkę kładziemy jedną pierś z kurczaka, na niej układamy plastry czosnku i cytryny. Następnie kładziemy następną pierś i tak samo przyprawiamy , tworzymy warstwy. Jak zostanie mam cytryna to wyciskamy z niej sok do torebki z kurczakiem. Potem szczelnie zamykamy torebkę z kurczakiem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na dobę. Później grilujemy kurczaka do zarumienia z obu stron.


Sposób przygotowania dania: 
Przygotowanie: 30 min, duszenie: ok. 25 minut, ilość porcji: 3

Najpierw dokładnie myjemy kurki aby pozbyć się piasku i suszymy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i przekrajmy na połowę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, grzyby i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy, tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu i mieszamy. Na talerzu kładziemy makaron, a na to potrawkę. Posypujemy danie resztą parmezanu, dodajemy pomidorki koktajlowe (kurczaka, jeśli wolimy danie z mięsem) i przyozdabiamy je listkami świeżej bazylii. Danie gotowe, szybko i smacznie :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan