Przejdź do głównej zawartości

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel)

Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

noclegi

Składniki:

2 kg ziemniaków
1/2 kg wędzone boczku
1 cebula złota
2 jajka
2 łyżki mąki
1/2 szklanki gorącego mleka
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia


Sposób przygotowania:
Przygotowanie: 45 min, pieczenie: 1 godz., ilość porcji: 1 blaszka

Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub sitku. Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać usmażone mięso wraz z cebulką, dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu. Pod koniec pieczenia, kiedy będzie już brązowy z wierzchu, można sprawdzić środek za pomocą drewnianego patyczka. Dobrze smakuje również podsmażony po ostygnięciu, smacznego!

Komentarze

  1. Mega ciekawe! Brakuje mi takich blogów....:) SUper! Ja jeszcze od siebie moge polecic ci jako inspirację www.kcalmar.com . Mają fajną aplikację:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Jogurtowe muffinki z kremem cytrynowym / Yogurt muffins with lemon cream

Składniki / Ingredients: krem cytrynowy / lemon cream kilka kropli aromatu cytrynowego / a few drops of lemon aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 150 g jogurtu / 150 g yogurt skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon cukier puder / powder sugar

Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon