Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pomarańczą, borówką, orzechami i kurczakiem w sosie winegret miodowym / Salad with orange, blueberries, nuts and chicken in sauce honey vinaigrette


Składniki / Ingredients:

500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
mix sałat / mix lettuces
sos winegret miodowy / honey vinaigrette
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
szczypta soli / pinch of salt
2 pomarańcze / 2 oranges
35 g kiełków / 35 g sprouts
100 g orzechów pekan łuskanych / 100 g shelled pecan nuts
250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość porcji: 2

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na kawałki. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka upiec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 40 minut. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Mix sałat myjemy i suszymy. Borówki myjemy i osuszamy, a orzechy kroimy na połówki. W misce mieszamy mix sałat, kawałki pomarańczy, borówki, kiełki, orzechy i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe!

*****


First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo) and a little salt on both sides. Then, we bake chicken in hot oven (200 degrees) for about 40 minutes. When chicken is ready, we leave him to cool. We wash and dry mix lettuce. Blueberries are washed and dried, and nuts are cut into halves. We mix lettuce, orange pieces, blueberries, sprouts, nuts and sliced chicken in the bowl. We sprinkle honey vinaigrette. Ready!

Przepis na sos winegret miodowy / Recipe for honey vinaigrette

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar