Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pomarańczą, borówką, orzechami i kurczakiem w sosie winegret miodowym / Salad with orange, blueberries, nuts and chicken in sauce honey vinaigrette


Składniki / Ingredients:

500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
mix sałat / mix lettuces
sos winegret miodowy / honey vinaigrette
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
szczypta soli / pinch of salt
2 pomarańcze / 2 oranges
35 g kiełków / 35 g sprouts
100 g orzechów pekan łuskanych / 100 g shelled pecan nuts
250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość porcji: 2

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na kawałki. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka upiec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 40 minut. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Mix sałat myjemy i suszymy. Borówki myjemy i osuszamy, a orzechy kroimy na połówki. W misce mieszamy mix sałat, kawałki pomarańczy, borówki, kiełki, orzechy i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe!

*****


First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo) and a little salt on both sides. Then, we bake chicken in hot oven (200 degrees) for about 40 minutes. When chicken is ready, we leave him to cool. We wash and dry mix lettuce. Blueberries are washed and dried, and nuts are cut into halves. We mix lettuce, orange pieces, blueberries, sprouts, nuts and sliced chicken in the bowl. We sprinkle honey vinaigrette. Ready!

Przepis na sos winegret miodowy / Recipe for honey vinaigrette

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan