Przejdź do głównej zawartości

Krem pomarańczowy / Orange cream


Składniki / Ingredients:

100 ml soku z pomarańczy / 100 ml orange juice
100 g cukru / 100 g sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta soli / pinch of salt
4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour
50 g miękkiego masła / 50 g soft butter
aromat pomarańczowy / orange flavor

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1

Najpierw myjemy pomarańcze, suszymy i wyciskamy sok z tych pomarańczy. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko, szczyptę soli, kilka kropli aromatu oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

*****


First, we wash the oranges, dry it and squeeze the juice from the oranges. We pour juice into the pot, we add the sugar, vanilla sugar, egg, yolk, a pinch of salt, a few drops of aroma and flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar