Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z tofu i sosem jogurtowym z chili / Pancakes with tofu and yoghurt sauce with chili


Składniki / Ingredients:

naleśniki / pancakes
180 g wędzonego tofu / 180 gsmoked tofu
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
300 g groszek i marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone) / 300 g peas and carrots cooked by steaming (fresh or frozen)
czerwona cebula / red onion
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine
szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt
szczypta białego pieprzu / pinch of white papper 
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yogurt
2 łyżeczki sosu słodkiego chili / 2 teaspoons sweet chili sauce
sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 6

Zaczniemy od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Naleśniki każdy umie robić, więc ten etap pominę ;). Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min i następnie przygotowujemy sos pomidorowy i jogurtowy z chili (jogurt mieszmy z sosem słodkie chili). Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia się. Dodajemy warzywa, sos pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodajemy wino i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru płynów. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser, delikatnie mieszamy i farsz gotowy. Na talerzu układamy naleśnika, dodajemy farsz, zawijamy naleśnika i następnie polewamy go sosem jogurtowym z chili, smacznego :)!


*****

We start with the preparation of individual ingredients of the dish. Everyone knows how to make pancakes, so I'll skip this stage ;). Peas and carrots (fresh vegetables must be washed, peeled and cut) steam cook about 20 minutes and prepare the tomato sauce and yoghurt sauce with chili (natural yoghurt and sweet chili sauce mix together). Grate the cheese. We fry the cut onion into cubes in hot oil in a frying pan until soft. Then, we add the cut tofu into cubes and fry everything until golden brown. We add vegetables, tomato sauce and spices and fry over low heat for 5 minutes. Finally, we add the wine and mix everything thoroughly. All fry over low heat for about 20 minutes to reduce excess fluid. Take the pan off the heat and add grated cheese, gently mix and the stuffing is ready. Arrange on a plate pancakes, add stuffing, wrap a pancake and then pour it the yoghurt sauce with chili, enjoy your meal :)!.

Polecam / Recommend:

Sos pomidorowy / Tomato sauce

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka