Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy deser na zimno / Strawberry dessert on cold



Składniki / Ingredients:

150 g herbatników / 150 g biscuits
450 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex / 450 g frozen strawberries without stalks Hortex
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
skórka z cytryny / peel with lemon
1/2 soku z cytryny / 1/2 juice with lemon
ksylitol / xylitol
360 g jogurtu greckiego gęsty / 360 g greek yogurt dense
kilka kropli aromatu waniliowego i cytrynowego / a few drops of vanilla and lemon aromas
mandarynki / mandarines


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 1 godziny, ilość porcji: 6


Najpierw do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki (ile chcemy). Potem przygotowujemy mus truskawkowo - jogurtowy. Truskawki miksujemy blenderem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie robimy mus jogurtowy. Do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki ksylitolu, cukier waniliowy, aromaty i dokładnie mieszamy wszystko mikserem. Możemy połączyć ze sobą oba musy lub nałożyć je do pucharków oddzielnie robiąc warstwy. Przygotowany mus wykładamy na pokruszone herbatniki. Górę deseru ozdabiamy również pokruszonymi herbatnikami oraz kawałkiem mandarynki. Przed podaniem wkładamy deser do lodówki aby się schłodził.

*****

First, we put the crumbled biscuits into the cups (if you like). Then, we prepare strawberry and yoghurt mousse. Mix the strawberries by blender, we add 2 tablespoons of xylitol, peel and lemon juice. Mix everything thoroughly. Then, we make yoghurt mousse. We add 2 tablespoons of xylitol, vanilla sugar, drops to greek yogurt and mix thoroughly by mixer. We can combine the two mousses together or apply separately to the cups by making the layers. We put mousse on crumbled biscuits. Also, we decorate the top of the dessert with crumbled biscuits and a piece of mandarin. Before serving, we put the dessert in the fridge to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)