Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z boczkiem, orzechami, owocami i sosem winegret / Salad with bacon, nuts, fruits and vinaigrette sauce


Składniki / Ingredients:

200 g boczku / 200 g bacon
mix sałat / mix lettuces
sos winegret / vinaigrette sauce 

szklanka 100% soku Hortex jabłko / glass of 100% Hortex apple juice
250 g truskawek / 250 g strawberries
100 g orzechów włoskich / 100 g handfuls of shelled walnuts 
250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries

100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese

Sposób przygotowania / Preparation:
Smażenie: ok. 15 min, przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4

Najpierw smażymy plastry boczku. Po przygotowaniu boczku myjemy oraz suszymy warzywa i owoce. Orzechy kroimy na połówki. Truskawki kroimy na cztery części. Ser kroimy w kostkę. W misce mieszamy mix sałat, kawałki truskawki, borówki, orzechy i ser. Na górze układamy plastry boczku. Całość skrapiamy sosem winegret. Do sałatki polecam szklankę soku 100% jabłko Hortex, który podkreśla smak. Smacznego!

*****


First, we fry the bacon slices. After preparing the bacon, we wash and dry vegetables and fruits. We cut the nuts into halves. We cut the strawberries into four pieces. We cut the blue cheese into cubes. We mix lettuce, strawberries, blueberries, nuts and cheese in a bowl. Place the bacon slices on the top. We sprinkle vinaigrette sauce. For a salad I recommend a glass of 100% Hortex apple juice, which emphasizes the taste. Enjoy your meal!

Przepis na sos winegret / Recipe for vinaigrette sauce


Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan