Przejdź do głównej zawartości

Lasagne z naleśników z warzywami / Lasagne with pancakes with vegetables



Składniki / Ingredients: 

8 naleśników / 8 pancakes
Hortex fasolka szparagowa / Hortex green beans

Hortex warzywa na patelnię z koperkiem / Hortex vegetables in a frying pan with dill
6 parówek z szynki / 6 ham sausages

4 plastry żółtego sera / 4 slices of yellow cheese
szczypta soli, czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of salt, black pepper and hot pepper
parmezan / parmesan
masło / butter

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 25 min, ilość sztuk: 6
 

Najpierw formę do pieczenia wysmarowujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę naleśników (jedna warstwa to 3-4 naleśniki, zależy od wielkości formy do pieczenia). Warzywa na patelnię z koperkiem i fasolkę szparagową firmy Hortex przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (mrożóne warzywa i gotowe mieszanki pozwalają szybko przygotować smaczne danie dla całej rodziny) i po przygotowaniu mieszamy wszystko razem. Doprawiamy je solą, pieprzem i papryką do smaku. Parówki kroimy na mniej więcej równe części. Na pierwszą warstwę naleśników kładziemy warzywa, trochę parówek i dwa plastry żółtego sera, następnie układamy drugą warstwę naleśników. Wykładamy resztę warzyw, parówek i pozostałe dwa plastry żółtego sera. Układamy trzecią warstwę naleśników, posypujemy ją parmezanem i możemy przyzdobić brokułami. Formę do pieczenia z daniem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut. Lasagne pieczemy do zarumienia się, do smaku gotową porcję możemy polać ketchupem.


*****

First, we grease the baking form with butter, then we arrange the first layer of pancakes (one layer is 3-4 pancakes, depends on the size of the baking form). We prepare the vegetables in a frying pan with dill and green beans Hortex according to the instructions on the package (frozen vegetables and ready-made mixtures allow you to quickly prepare a tasty dish for the whole family) and after, we mix everything together. Season them with salt, pepper and paprika to taste. We cut the sausages into more or less equal parts. We put the vegetables, some sausages and two slices of cheese on the first layer of pancakes, then we arrange the second layer of pancakes. We lecture the rest of vegetables, sausages and the remaining two slices of yellow cheese. We arrange the third layer of pancakes, sprinkle it with parmesan cheese and we can decoration the dish broccolis. Put the baking form with the dish into a hot oven (180 degrees) for about 25 minutes. Lasagne we bake to blush, to taste we can pour ketchup a ready portion.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan