Przejdź do głównej zawartości

Chlebek pomidorowy / Tomato bread


Składniki / Ingredients:

300 g mąki / 300 g flour 

2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons of baking powder
szczypta cukru / pinch of sugar
szczypta soli / pinch of salt   
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki / 2 tablespoons tomato concentrate Pudliszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich / 1 teaspoons of provencal herbs
2 jajka / 2 eggs
7,5 g sera feta / 7,5 g feta cheese
100 ml oliwy z oliwek / 100 ml olive oil
100 ml ciepłej wody / 100 ml hot water

oliwki / olives
suszone pomidory / dried tomatoes

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość: 2 bochenki

Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do ciasta. Ser feta kroimy w kostkę. Suszone pomidory oraz oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, sól, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy wodę i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 40 minut. Chlebek można maczać w oliwie z oliwek, Smacznego!

***** 

First, we prepare additives, that we add to the dough. We cut feta cheese into cubes. We can cut dried tomatoes and olives or put they in entirety. Then we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder) and mix wet ingredients together (eggs, sugar, salt, provencal herbs, olive oil). We add the dry ingredients to the wet and mix. Then, we add water and mix until uniform mass. At the end, we add tomato concentrate Pudliszki, additives and mix all, gently. We pour the dough into a mold lined with paper. We put bread into a hot oven (200 degrees) for about 40 minutes. The bread we can be dipped in olive oil, Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan