Przejdź do głównej zawartości

Deser a'la lemoniada - prawdziwy smak lata z marką LiMMi


Lemoniada to napój chłodzący w upalne dni, o kwaskowatym smaku składający się z: wody, cukru i soku cytrynowego. Alternatywą może być sok z limonki. Chyba każdemu smak lemoniady kojarzy się z latem, słońcem, plażą. Napój ten doskonale orzeźwia, ale także nawadnia nasz organizm, dostarcza nam witaminy C i pomaga utrzymać prawidłowy poziom elektrolitów. 

 

Dla prawdziwych smakoszy opcja słynnego napoju w wersji deseru to nie tylko niespodzianka, ale również prawdziwy rarytas. Kluczem rewelacyjnego smaku jest wybór dobrych składników. Marka LiMMi oferuje nam soki z cytryny lub limonki, które nie zawierają cukru ani wody, nie są to koncentraty lecz naturalnie wyciśnięte soki ze świeżych owoców.

Galaretka cytrusowa 

Składniki:
  • 200 ml soku z cytryny lub limonki LiMMi
  • listki żelatyny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania: 

Najpierw wybrany sok firmy LiMMi zagotowujemy w garnku wraz cukrem. Kwasowość to kwestia gustu, zawsze możemy dodać więcej cukru. Po zagotowaniu soku wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia. 

***

Sos miętowy 

Składniki:
  • 2 garście świeżych listków mięty
  • sok z limonki
  • skórka z limonki  
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 kropli aromatu rumowego
Sposób przygotowania: 

Najpierw listki mięty musimy opłukać wodą, a potem umieszczamy je w pojemniku blendera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.

***

Masa serowa 

Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 10 kropli aromatu waniliowego 
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • skórka z cytryny 
  • sok z cytryny
  • 30 g cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania: 
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 5 sztuk 

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słodkość jest kwestią gustu, jeśli masa będzie za mało słodka możemy dodać więcej cukru.

Do złożenia deseru będziemy również potrzebować mini biszkopcików. 

Kiedy mamy wszystkie składniki gotowe przygotowujemy się do składania deseru warstwa po warstwie. Pierwsza warstwa to galaretka, następnie mini biszkopty, ostatnia warstwa to masa serowa. Wkładamy deser do lodówki na 3 godziny aby dokładnie ścięły się wszystkie poziomy. Przed podaniem polewamy deser sosem miętowym. Ilość oraz grubość warstw jest kwestią gustu. Jak wolimy bardziej słodsze smaki dajmy więcej masy serowej, a mniej galaretki i odwrotnie, jeśli wolimy wersję bardziej kwaskowatą. Smacznego :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka