Lemoniada
to napój chłodzący w upalne dni, o kwaskowatym smaku składający się z:
wody, cukru i soku cytrynowego. Alternatywą może być sok z limonki.
Chyba każdemu smak lemoniady kojarzy się z latem, słońcem, plażą. Napój
ten doskonale orzeźwia, ale także nawadnia nasz organizm, dostarcza nam
witaminy C i pomaga utrzymać prawidłowy poziom elektrolitów.
Dla
prawdziwych smakoszy opcja słynnego napoju w wersji deseru to nie tylko
niespodzianka, ale również prawdziwy rarytas. Kluczem rewelacyjnego
smaku jest wybór dobrych składników. Marka LiMMi
oferuje nam soki z cytryny lub limonki, które nie zawierają cukru ani
wody, nie są to koncentraty lecz naturalnie wyciśnięte soki ze świeżych
owoców.
Składniki:
- 200 ml soku z cytryny lub limonki LiMMi
- listki żelatyny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Najpierw
wybrany sok firmy LiMMi zagotowujemy w garnku wraz cukrem. Kwasowość to
kwestia gustu, zawsze możemy dodać więcej cukru. Po zagotowaniu soku
wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji
na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich
całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do
zastygnięcia.
***
Sos miętowy
Składniki:
- 2 garście świeżych listków mięty
- sok z limonki
- skórka z limonki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 10 kropli aromatu rumowego
Najpierw
listki mięty musimy opłukać wodą, a potem umieszczamy je w pojemniku
blendera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania
sosu o gładkiej konsystencji.
***
Masa serowa
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 10 kropli aromatu cytrynowego
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 30 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 5 sztuk
Wszystkie
składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Słodkość jest kwestią gustu, jeśli masa będzie za mało słodka możemy
dodać więcej cukru.
Do złożenia deseru będziemy również potrzebować mini biszkopcików.
Kiedy
mamy wszystkie składniki gotowe przygotowujemy się do składania deseru
warstwa po warstwie. Pierwsza warstwa to galaretka, następnie mini
biszkopty, ostatnia warstwa to masa serowa. Wkładamy deser do lodówki na
3 godziny aby dokładnie ścięły się wszystkie poziomy. Przed podaniem
polewamy deser sosem miętowym. Ilość oraz grubość warstw jest kwestią
gustu. Jak wolimy bardziej słodsze smaki dajmy więcej masy serowej, a
mniej galaretki i odwrotnie, jeśli wolimy wersję bardziej kwaskowatą.
Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).