Przejdź do głównej zawartości

Guacamole według Agnieszki / Guacamole by Agnes

Składniki / Ingredients:

2 sztuki awokado / 2 pieces of avocado
sok z połowy cytryny / half of a lemon juice
1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
3 rzodkiewki / 3 radishes
4-5 sztuk suszonych pomidorów / 4-5 pieces dried tomatoes
połowa cebuli / half of the onion
szczypta soli /
pinch of salt
szczypta cukru / pinch of sugar 
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu / 0,5 teaspoon black pepper
0,5 łyżeczki słodkiej papryki / 0,5 teaspoon sweet paprika 
1 łyżeczka suszonej kolendry / 1 teaspoon dried coriander


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, miksowanie: 1 min


Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Potem dodajemy przyprawy, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!


*****

We put all the ingredients into a blender and mix until smooth mass. Then, we add spices, lemon juice and mix thoroughly. Before serving, we put in the fridge to cool. Enjoy your meal!


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.