Jesień
bywa słoneczna i ciepła, ale częściej otacza nas chłodniejsza aura.
Kiedy za oknem robi się ponuro, zimno i pada deszcz, możemy przygotować
rozgrzewające danie w indyjskim klimacie. Nic tak nie ubarwi naszej
szarej codzienności w kuchni jak trochę kolorów, zapachów i przypraw
jakie oferuje na marka Patak's.
Dzięki produktom marki Patak's
smaki Indii możemy przenieść do naszej kuchni. Do wyboru mamy sporą
gamę sosów o niezwykle intensywnych smakach; past, które są idealne jako
przyprawa lub baza do każdego dania; pikli oraz chutney. Moja
propozycja znanej z dzieciństwa potrawy z nutą orientu zabierze Was w
kulinarną podróż. Aromaty i smaki Indii rozgrzeją każdego w mroźne dni.
Zapiekankowe łódeczki
Składniki:
- 350 g sos Patak’s Pomidorowy Tikka Masala
- 4 sztuki bułek
- 160 g wędzonego tofu
- 100 g startego parmezau
- 250 g kurek
- świeża kolendra
- masło
- przyprawy: 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu i ostrej papryki; 1 łyżeczka kurkumy i granulowanego czosnku
Sposób przygotowania:
Najpierw
wydrążamy środki bułek robiąc łódeczki. Układamy na blaszce do
pieczenia i smarujemy masłem. Tofu kroimy w kostkę. Kurki czyścimy,
dokładnie myjemy i większe z nich przekrajmy na pół. Na rozgrzaną
patelnię wrzucamy kurki oraz tofu, które podsmażamy na maśle do momentu
zarumienia się składników. Potem wlewamy sos, dodajemy przyprawy,
wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy
farsz nakładamy na nasze łódeczki (ilość zależy od gustu i wielkości
bułki - mi wyszło 8 sztuk zapiekanek ;)). Posypujemy startym parmezanem
(możemy też użyć sera żółtego). Zapiekanki wkładamy do rozgrzanego
piekarnika (200 stopni) na około 10 minut. Pieczemy do momentu
roztopienia się sera i zarumienia się bułek. Gotowe zapiekanki przed
podaniem posypujemy listkami świeżej kolendry.
Za sprawą produktów marki Patak’s,
we własnej kuchni możemy tworzyć bardzo smaczne dania, które zadowolą
najbardziej wymagające podniebienia. Prosto, ale i pysznie - Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).