Przejdź do głównej zawartości

Znana potrawa w nowym wydaniu, czyli zapiekanki z nutą orientu z marką Patak's

Jesień bywa słoneczna i ciepła, ale częściej otacza nas chłodniejsza aura. Kiedy za oknem robi się ponuro, zimno i pada deszcz, możemy przygotować rozgrzewające danie w indyjskim klimacie. Nic tak nie ubarwi naszej szarej codzienności w kuchni jak trochę kolorów, zapachów i przypraw jakie oferuje na marka Patak's.
 
 
Dzięki produktom marki Patak's smaki Indii możemy przenieść do naszej kuchni. Do wyboru mamy sporą gamę sosów o niezwykle intensywnych smakach; past, które są idealne jako przyprawa lub baza do każdego dania; pikli oraz chutney. Moja propozycja znanej z dzieciństwa potrawy z nutą orientu zabierze Was w kulinarną podróż. Aromaty i smaki Indii rozgrzeją każdego w mroźne dni.

Zapiekankowe łódeczki

Składniki:
  • 350 g sos Patak’s Pomidorowy Tikka Masala
  • 4 sztuki bułek
  • 160 g wędzonego tofu
  • 100 g startego parmezau
  • 250 g kurek
  • świeża kolendra
  • masło
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu i ostrej papryki; 1 łyżeczka kurkumy i granulowanego czosnku
 
Sposób przygotowania: 

Najpierw wydrążamy środki bułek robiąc łódeczki. Układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy masłem. Tofu kroimy w kostkę. Kurki czyścimy, dokładnie myjemy i większe z nich przekrajmy na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki oraz tofu, które podsmażamy na maśle do momentu zarumienia się składników. Potem wlewamy sos, dodajemy przyprawy, wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy farsz nakładamy na nasze łódeczki (ilość zależy od gustu i wielkości bułki - mi wyszło 8 sztuk zapiekanek ;)). Posypujemy startym parmezanem (możemy też użyć sera żółtego). Zapiekanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10 minut. Pieczemy do momentu roztopienia się sera i zarumienia się bułek. Gotowe zapiekanki przed podaniem posypujemy listkami świeżej kolendry.

Za sprawą produktów marki Patak’s, we własnej kuchni możemy tworzyć bardzo smaczne dania, które zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Prosto, ale i pysznie - Smacznego :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6