Przejdź do głównej zawartości

Crostini z cytryną i rozmarynem / Crostini with lemon and rosemary


Składniki / Ingredients:

3 sztuki ciabatt / 3 pieces ciabatt
suszony rozmaryn /
dried rosemary
sól / salt
oliwa z oliwek z cytryną / olive oil with lemon

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: 26 sztuk


Pieczywo kroimy na 1 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy je pędzelkiem oliwą (tak około 1 łyżeczki oliwy na 1 sztukę). Posypujemy solą do smaku i rozmarynem (tak około 2 szczypty na 1 sztukę). Gotowe pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 10 minut. Gotowe crostini świetnie smakują na ciepło i ostudzone, smacznego!

*****

We cut the ciabatta into 1 cm pieces and place them on a mold lined with baking paper. Then, we brush them with olive oil (about 1 teaspoon of olive oil for one piece). Sprinkle salt and rosemary to taste (about 2 pinches for one piece). We put the finished them into a hot oven (200 degrees) for 10 minutes. Ready crostini, it's great taste for warm and cooled, Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Znana potrawa w nowym wydaniu, czyli zapiekanki z nutą orientu z marką Patak's

Jesień bywa słoneczna i ciepła, ale częściej otacza nas chłodniejsza aura. Kiedy za oknem robi się ponuro, zimno i pada deszcz, możemy przygotować rozgrzewające danie w indyjskim klimacie. Nic tak nie ubarwi naszej szarej codzienności w kuchni jak trochę kolorów, zapachów i przypraw jakie oferuje na marka Patak's.     Dzięki produktom marki Patak's smaki Indii możemy przenieść do naszej kuchni. Do wyboru mamy sporą gamę sosów o niezwykle intensywnych smakach; past, które są idealne jako przyprawa lub baza do każdego dania; pikli oraz chutney. Moja propozycja znanej z dzieciństwa potrawy z nutą orientu zabierze Was w kulinarną podróż. Aromaty i smaki Indii rozgrzeją każdego w mroźne dni.