Przejdź do głównej zawartości

Crostini z cytryną i rozmarynem / Crostini with lemon and rosemary


Składniki / Ingredients:

3 sztuki ciabatt / 3 pieces ciabatt
suszony rozmaryn /
dried rosemary
sól / salt
oliwa z oliwek z cytryną / olive oil with lemon

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: 26 sztuk


Pieczywo kroimy na 1 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy je pędzelkiem oliwą (tak około 1 łyżeczki oliwy na 1 sztukę). Posypujemy solą do smaku i rozmarynem (tak około 2 szczypty na 1 sztukę). Gotowe pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 10 minut. Gotowe crostini świetnie smakują na ciepło i ostudzone, smacznego!

*****

We cut the ciabatta into 1 cm pieces and place them on a mold lined with baking paper. Then, we brush them with olive oil (about 1 teaspoon of olive oil for one piece). Sprinkle salt and rosemary to taste (about 2 pinches for one piece). We put the finished them into a hot oven (200 degrees) for 10 minutes. Ready crostini, it's great taste for warm and cooled, Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka