piątek, 5 czerwca 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas



Składniki / Ingredients:
  • 350 g kaszy jaglanej / 350 g groats millet  
  • 190 g koncentratu pomidorowego190 g tomato paste
  • 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat
  • 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine
  • 425 ml soczewicy / 425 ml lentil
  • sos sojowy około 1 łyżeczki / soy sauce about 1 teaspoons 
  • starty parmezan / grated parmesan 
  • 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic    
  • 2 łyżeczki majeranku / 2 teaspoons marjoram
  • szczypta soli / pinch of salt 
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu / 1/2 teaspoon of black pepper
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki / 1/2 teaspoon of hot pepper 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley
  • 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
  • zielony groszek / green peas 

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6

Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam formę do traty o średnicy  25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim tworząc warstwy. Najpierw tworzymy warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę z kaszy. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne pieczenie. Do smaku dodajemy ugotowany zielony groszek, smacznego.


*****

First, we prepare the products according to instructions on the package (millet and lentils). We boil it and cool it. We grate parmesan. Then, we fry the minced meat. First, we fry the meat with spices, add salt, turmeric, garlic, pepper, paprika and soy sauce. When, the meat has already gold and will not have a red color, we add the wine and cook the meat to simmer about 20 minutes until the wine to reduce and evaporate. At the end, we add tomato paste, marjoram and parsley and we mix thoroughly so that it covered all the meat. We have arises paste meat. We prepare baking pan. I chose the form of the drafts with a diameter of 25 cm and smeared her warm butter in the middle. We make our casserole, the products will be stacked in layers. First we create a layer of groats millet, groats millet pressed against the mold and sprinkle with cheese. Then, we smear a layer of minced meat porridge so as to cover groats millet. Next layer is lentils and again we do layers with groats millet. At the end, we sprinkle with grated parmesan cheese. We put casserole into a hot oven 180 degrees for about 30 minutes. We put casserole on the middle shelf of the oven and set two-sided baking. To taste, add the cooked green peas tasty.


zBLOGowani.pl

1 komentarz :

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).