Przejdź do głównej zawartości

Wspomnienie dzieciństwa w restauracji "Chłopskie Jadło"

Niedziela jest leniwym dniem, w którym odpoczywamy od pracy i domowych obowiązków. Czas poświęcamy relaksowi i wspólnym chwilom spędzonym z najbliższymi. Wraz z mężem wybraliśmy się do Galerii Mokotów na zakupy. Po popołudniu spędzonym na zakupach poszliśmy coś zjeść. Na ostatnim pietrze galerii jest spory wybór lokali gastronomicznych - od fast food po kuchnie orientalne. My postawiliśmy na polską tradycję.


W menu przeważały dania kojarzące mi się z polska wsią i tradycją, takie jak np.: żurek w chlebie. Do wyboru było sporo dań, nie tylko mięsnych - tak by trafić w gust każdego klienta. Jako przystawkę podawano klientom na desce kawałki chleba do posmarowania albo twarożkiem ze szczypiorkiem albo smalcem z cebulką i skwarkami. Przystawka mnie urzekła, a najbardziej smakował mi smalec. Przypominały mi się lata dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym dniu zabawy na dworze. Dania były wydawane szybko, w krótkim czasie od złożenia zamówienia .....


Ja wybrałam sałatkę z gruszką i orzechami bez mięsa, gdyż miałam ochotę na coś lekkostrawnego. Mój mąż wybrał kotleta schabowego z ziemniakami. Dania były sporych wymiarów, bez problemu można było by je podzielić na dwie porcje. Sałatka była bardzo smaczna, przeważał w niej słodki smak gruszki. Idealnie komponowały się smaki, jedynie dodany ser mozzarella do sałatki był neutralny. Jego smak był nie wyczuwalny, brakował mi mocniejszego akcentu. 


Restauracja "Chłopskie Jadło" cechuje się potrawami związanymi z staropolską wsią o czym sugerują również wymiary podawanych potraw. Obsługa lokalu była miła i uśmiechnięta. Profesjonalnie obsługiwała klientów w lokalu, wykazała się dobrą organizacją i kulturą osobistą. Z lokalu wyszłam najedzona i mimo sporej porcji nie czułam przejedzenia. Wybór restauracji "Chłopskie Jadło" na leniwy, niedzielny obiad był trafnym wyborem!

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim 

CHŁOPSKIE JADŁO 
Wołoska 12, Warszawa
Telefon: 665 858 361

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka