Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-bean
Składniki / Ingredients:
makaron cannoli / pasta cannoli
500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka / 2 teaspoons seasoning for chicken
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
sos pomidorowy / tomato sauce
zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml
soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml
50 g masła / 50 g butter
fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming
szczypta cukru / pinch of sugar
szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
wędzony boczek / smoked bacon
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4
Makaron
gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe
opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej
patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek
i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na
oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu.
Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem
kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z
makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i
boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na
około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na
oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i
pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę
polewamy roztopionym masłem.
*****
We
cook pasta al dente (I used almost the whole package of pasta 500 g to
dish). We fry the meat in olive oil to hot pan. We add to meat a pinch
of salt, chicken of seasoning, garlic and mix. The whole cook for about
20 minutes. We cut bacon and fry in olive oil to hot pan, then withdraw
it from the excess fat. We smear butter baking dish. First, we put the
pasta, then we put chicken and vegetables (peas and lentils). Then again
we put a layer of pasta. All, we pour tomato sauce, sprinkle with
grated cheese and bacon. We put the dish in the oven (180 degrees) for
about 20 minutes. As a supplement prepare string-bean. We fry it in
olive oil to hot pan, season with salt, sugar, paprika and pepper. We
mix string-bean and cook for about 10 minutes. We pour melted butter
string-bean.
Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).