Przejdź do głównej zawartości

Cytrynowe naleśniki z twarożkiem, kremem cytrynowy i pomarańczą / Lemon pancakes with cottage cheese, lemon cream and orange


Składniki / Ingredients:


1 (250 ml) szklanka mleka / 1 (250 ml) cup of milk
1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water
2 (500 g) szklanki mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of flour for pancakes
3 jajka / 3 eggs
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
szczypta soli / pinch of salt
skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon
sok z 1 cytryny / juice of 1 lemon
1 łyżeczka aromatu cytrynowego / 1 teaspoon lemon aroma
500 g twarogu półtłustego / 500 g curd semi greasy
150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar
1 żółtko / 1 egg yolk
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
olej do smażenia / oil for frying


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10

Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny, skórkę i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy je kremem cytrynowym i przyozdabiamy kawałkami pomarańczy. Prosto i smacznie!

*****

First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar, aroma, juice of lemon, peel and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and yogurt, then we mix everything together very well. We wrap pancakes with cheese in scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we pour them lemon cream and we decorate pieces of orange. Simple and delicious!

Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan