Przejdź do głównej zawartości

Gofry z musem malinowym / Waffles with raspberry mousse


Składniki / Ingredients:


1/2 szklanki oleju / 1/2 cup of oil
3 jajka / 3 eggs
2 szklanki mąki pełnoziarnistej / 2 cups of flour wholemeal
1 szklanka mleka / 1 cup of milk
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilia sugar
4 łyżki cukru / 4 tablespoons sugar
3 łyżeczki proszku do pieczenia / 3 teaspoons baking powder
szczypta soli / pinch of salt


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 10 min, pieczenie: ok. 10 min, ilość porcji: 6

Najpierw przygotowujemy ciasto na gofry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę i piec około 5 - 10 minut. Gotowe gofry możemy podać z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i musem malinowym.

*****

First, we prepare the dough for waffles. We thoroughly mixed all the ingredients together. On the hot plate tool for waffles, we pour 1 portion of dough. We close the top cover and we bake for about 5 - 10 minutes. We can serve ready waffles with powdered sugar or with whipped cream and raspberry mousse.

Przepis na mus malinowy / Recipe for raspberry mousse

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken

Składniki / Ingredients: piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt masło / butter 20 g ostrej papryczki / 20 g hot pepper olej słonecznikowy / sunflower oil zimna woda / cold water

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar