Przejdź do głównej zawartości

Gofry z musem malinowym / Waffles with raspberry mousse


Składniki / Ingredients:


1/2 szklanki oleju / 1/2 cup of oil
3 jajka / 3 eggs
2 szklanki mąki pełnoziarnistej / 2 cups of flour wholemeal
1 szklanka mleka / 1 cup of milk
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilia sugar
4 łyżki cukru / 4 tablespoons sugar
3 łyżeczki proszku do pieczenia / 3 teaspoons baking powder
szczypta soli / pinch of salt


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 10 min, pieczenie: ok. 10 min, ilość porcji: 6

Najpierw przygotowujemy ciasto na gofry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę i piec około 5 - 10 minut. Gotowe gofry możemy podać z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i musem malinowym.

*****

First, we prepare the dough for waffles. We thoroughly mixed all the ingredients together. On the hot plate tool for waffles, we pour 1 portion of dough. We close the top cover and we bake for about 5 - 10 minutes. We can serve ready waffles with powdered sugar or with whipped cream and raspberry mousse.

Przepis na mus malinowy / Recipe for raspberry mousse

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka