Składniki / Ingredients:
krem cytrynowy / lemon cream
kilka kropli aromatu cytrynowego / a few drops of lemon aroma
31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar
250 g mąki do ciast / 250 g flour
4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
150 g jogurtu / 150 g yogurt
skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon
cukier puder / powder sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14
Najpierw
przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek
do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt, cukier i
aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania
jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie
używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a
potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę
ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego
piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Około 5 minut przed końcem
pieczenia posypujemy muffinki skórką z cytryny i dalej pieczemy. Tuż
przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!
*****
First,
we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking
powder) and mix wet together (eggs, oil, milk, yogurt, sugar and aroma).
We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. We
pour a little the dough into muffin tins (if you do not use rubber
molds, the mold must smear with oil or butter), then we add a teaspoon
of cream lemon. Next, we pour the rest of the dough into muffin tins so
as to cover the cream. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for
about 30 minutes. About 5 minutes at the end, we sprinkle with lemon
peel muffins and bake further. Just before serving, we sprinkle a powder
sugar muffins, enjoy your meal!
Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).