Przejdź do głównej zawartości

W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę"

Kiedy w końcu zawitała do nas wiosna i jest coraz cieplej, najlepszym sposobem na spędzenie sobotniego wieczoru jest babskie spotkanie z przyjaciółką. Aby umilić sobie wieczór trzeba zjeść coś dobrego, my postawiłyśmy na potrawę wszystkim znaną. Wraz z Gosią wybrałyśmy się do naleśnikarni "Mały Książę" na warszawskim Ursynowie. Wybór padł na tą właśnie restaurację z jednego ważnego powodu, obie jesteśmy fankami naleśników.


Wystrój i obsługa lokalu są na wysokim poziomie. Lokal oprócz miejsc w środku oferował też miejsca siedzące przed lokalem, dzięki czemu klient mógł cieszyć się piękną pogodą. Smaczne i niedrogie dania przyciągają klientów. Menu podzielone było na dwie kategorie na naleśniki na słodko i na słono tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W śród danej kategorii było sporo naleśników do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka, ser i z wybranego sosu. Do tego Gosia dodała jeszcze pieczarki i wybrała sos czosnkowy, choć wolała by sos pomidorowy lub ketchup. Jeden, sporawych rozmiarów naleśnik z wybranym nadzieniem spokojnie starczyłby na dwie osoby. Gosia ze smaku swojego naleśnika nie była do końca zadowolona, ale zjadła całego. Mi mój naleśnik smakował, wszystko ze sobą współgrało. Były to moje smaki, a ciasto było delikatne i smaczne. Przyznam też, że mimo naleśnik był pyszny nie dałam rady zjeść tak dużej porcji.

 
Restauracja "Mały Książę" cechuje się miłym klimatem lokalu lekko bajkowym, do czego również nawiązuje nazwa lokalu. Restauracja oferuje spory wybór naleśników w dużej porcji i w przystępnej cenie dla każdego. Spędziłyśmy miły wieczór przy grzanym piwie. Polecam odwiedzenie tej restauracji nie tylko miłośnikom naleśnikom, ale również tym, którzy ich nie lubią.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim 

MAŁY KSIĄŻĘ. NALEŚNIKARNIA
Filipiny Płaskowickiej 44, Warszawa 
Telefon: 515 956 191
e-mail: http://www.malyksiaze.waw.pl/

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan