Przejdź do głównej zawartości

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs


Składniki / Ingredients:

10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs
2 jajka / 2 eggs
150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika

1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley
bułka tarta / bread crumbs
szczypiorek / chive

szczypta soli / pinch of salt
olej / oil


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, smażenie: ok. 15 min, ilość sztuk: 12

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i rozdrabniam w blenderze (ewentualnie trzemy na tarce). Potem dodajemy parmezan, pokrojony szczypiorek (ilość według gustu), 2 surowe jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z powstałej masy formuję kotleciki, które obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu na złoty kolor.

*****

We must peel hard-boiled a eggs from shells and crush in a blender (possibly, grate on a grater). Then, we add the parmesan cheese, chopped a chives (quantity according to taste), 2 raw eggs, spices and breadcrumbs. I mix all the ingredients thoroughly. From the resulting mass, we form chops, which we coat in breadcrumbs. Heat oil in a frying pan and we fry the chops over medium heat until golden brown.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).