Składniki / Ingredients:
250 g ser halloumi / 250 g
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil
0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic
skórka z cytryny / lemon peel
0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika
0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper
sos żurawinowy / cranberry sauce
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: dla 3 osób
Na
początku robimy sos żurawinowy (link do przepisu na końcu posta). Ser
kroimy na ok. 1 cm kawałki. Potem roimy marynatę z oliwy z oliwek,
czosnku, papryki, pieprzu i skórki z cytryny. Wszystkie składniki ze
sobą mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy ser halloumi z obu stron
i następnie go grillujemy do zrumienia się. Ser halloumi podajemy na
mixie sałat z pomidorkami (wybór składników to kwestia gustu) i polewamy
sosem, smacznego!
Przepis na sos / Recipe for sauce:
Wspaniałe połączenie smaków. Do tego lampka wina i byłabym w niebie
OdpowiedzUsuńSuper przepis, spróbowałem i bardzo dobrze się sprawdza. Uwielbiam Halloumi
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć i cieszę się, że smakowało :)
UsuńSuper przepis, spróbowałem i bardzo dobrze się sprawdza. Uwielbiam Halloumi
OdpowiedzUsuńPrzepis już podchwyciłam, będę działać, dawno sos żurawinowy nie gościł na naszych talerzach. :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smakowitych talerzy :)
Usuń