Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowo - wiśniowe z nutą rumu / Muffins chocolate and cherry with a hint of rum



Składniki / Ingredients:

4 łyżki kakao / 4 tablespoons cocoa
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma 

10 g cukru waniliowego / 10 g vanilla sugar
128 g budyniu wiśniowego / 128 g cherry pudding 
2 kubki mąki / 2 cups flour 

2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teasponns baking powder
4 jajka / 4 eggs
100 ml oliwy / 100 ml oil 

140 g jogurtu naturalnego / 140 g natural yogurt 
150 ml mleka / 150 ml milk
4 łyżki ksylitolu / 4 tablespoons xylitol

powidła śliwkowe / plum jam
cukier puder / powder sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 35 min, ilość sztuk: 20

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao, budyń), a mokre ze sobą (jajka, cukier waniliowy, ksylitol, oliwa, mleko, jogurt i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce powideł śliwkowych. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć powidła śliwkowe. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!

*****

First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cocoa, pudding) and mix wet together (eggs, vanilla sugar, xylitol, oil, milk, yogurt and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. We pour a little the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add a teaspoon of plum jam. Next, we pour the rest of the dough into muffin tins so as to cover the plum jam. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 35 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar