Lemoniada to napój chłodzący w upalne dni, o kwaskowatym smaku składający się z: wody, cukru i soku cytrynowego. Alternatywą może być sok z limonki. Chyba każdemu smak lemoniady kojarzy się z latem, słońcem, plażą. Napój ten doskonale orzeźwia, ale także nawadnia nasz organizm, dostarcza nam witaminy C i pomaga utrzymać prawidłowy poziom elektrolitów.
Dla prawdziwych smakoszy opcja słynnego napoju w wersji deseru to nie tylko niespodzianka, ale również prawdziwy rarytas. Kluczem rewelacyjnego smaku jest wybór dobrych składników. Marka LiMMi oferuje nam soki z cytryny lub limonki, które nie zawierają cukru ani wody, nie są to koncentraty lecz naturalnie wyciśnięte soki ze świeżych owoców.
Składniki:
- 200 ml soku z cytryny lub limonki LiMMi
- listki żelatyny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Najpierw wybrany sok firmy LiMMi zagotowujemy w garnku wraz cukrem. Kwasowość to kwestia gustu, zawsze możemy dodać więcej cukru. Po zagotowaniu soku wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia.
***
Sos miętowy
Składniki:
- 2 garście świeżych listków mięty
- sok z limonki
- skórka z limonki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 10 kropli aromatu rumowego
Najpierw listki mięty musimy opłukać wodą, a potem umieszczamy je w pojemniku blendera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.
***
Masa serowa
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 10 kropli aromatu cytrynowego
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 30 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 5 sztuk
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słodkość jest kwestią gustu, jeśli masa będzie za mało słodka możemy dodać więcej cukru.
Do złożenia deseru będziemy również potrzebować mini biszkopcików.
Kiedy mamy wszystkie składniki gotowe przygotowujemy się do składania deseru warstwa po warstwie. Pierwsza warstwa to galaretka, następnie mini biszkopty, ostatnia warstwa to masa serowa. Wkładamy deser do lodówki na 3 godziny aby dokładnie ścięły się wszystkie poziomy. Przed podaniem polewamy deser sosem miętowym. Ilość oraz grubość warstw jest kwestią gustu. Jak wolimy bardziej słodsze smaki dajmy więcej masy serowej, a mniej galaretki i odwrotnie, jeśli wolimy wersję bardziej kwaskowatą. Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).