Przejdź do głównej zawartości

Deser a'la lemoniada - prawdziwy smak lata z marką LiMMi

Lemoniada to napój chłodzący w upalne dni, o kwaskowatym smaku składający się z: wody, cukru i soku cytrynowego. Alternatywą może być sok z limonki. Chyba każdemu smak lemoniady kojarzy się z latem, słońcem, plażą. Napój ten doskonale orzeźwia, ale także nawadnia nasz organizm, dostarcza nam witaminy C i pomaga utrzymać prawidłowy poziom elektrolitów.


 

Dla prawdziwych smakoszy opcja słynnego napoju w wersji deseru to nie tylko niespodzianka, ale również prawdziwy rarytas. Kluczem rewelacyjnego smaku jest wybór dobrych składników. Marka LiMMi oferuje nam soki z cytryny lub limonki, które nie zawierają cukru ani wody, nie są to koncentraty lecz naturalnie wyciśnięte soki ze świeżych owoców.

Galaretka cytrusowa 

Składniki:
  • 200 ml soku z cytryny lub limonki LiMMi
  • listki żelatyny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania: 

Najpierw wybrany sok firmy LiMMi zagotowujemy w garnku wraz cukrem. Kwasowość to kwestia gustu, zawsze możemy dodać więcej cukru. Po zagotowaniu soku wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia. 

***

Sos miętowy 

Składniki:
  • 2 garście świeżych listków mięty
  • sok z limonki
  • skórka z limonki  
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 kropli aromatu rumowego
Sposób przygotowania: 

Najpierw listki mięty musimy opłukać wodą, a potem umieszczamy je w pojemniku blendera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.

***

Masa serowa 

Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 10 kropli aromatu waniliowego 
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • skórka z cytryny 
  • sok z cytryny
  • 30 g cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania: 
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 5 sztuk 

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Słodkość jest kwestią gustu, jeśli masa będzie za mało słodka możemy dodać więcej cukru.

Do złożenia deseru będziemy również potrzebować mini biszkopcików. 

Kiedy mamy wszystkie składniki gotowe przygotowujemy się do składania deseru warstwa po warstwie. Pierwsza warstwa to galaretka, następnie mini biszkopty, ostatnia warstwa to masa serowa. Wkładamy deser do lodówki na 3 godziny aby dokładnie ścięły się wszystkie poziomy. Przed podaniem polewamy deser sosem miętowym. Ilość oraz grubość warstw jest kwestią gustu. Jak wolimy bardziej słodsze smaki dajmy więcej masy serowej, a mniej galaretki i odwrotnie, jeśli wolimy wersję bardziej kwaskowatą. Smacznego :)!

Komentarze

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar