Przejdź do głównej zawartości

Pesto z awokado i sardynki na bagietkach / Pesto with avocado and sardines on baguettes


Składniki / Ingredients:


1 bagietka / 1 baguette
1 awokado / 1 avocado
1 puszka sardynek w oleju (Graal) / 1 can of sardines in oil
sok z 1 limonki / juice of 1 lime
1 łyżeczka pesto bazyliowego / 1 teaspoon pesto with basil
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli / pinch of salt
czosnek / garlic
pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes
listki świeżej bazylii / fresh basil leaves
szczypta pieprzu / pinch of pepper


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 10

Bagietkę pokroić w kromki (średniej grubości), posmarować oliwa z oliwę i podpiec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 15 minut (tylko żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde). Awokado wymieszać z łyżeczka pesto bazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado, sardynki, pomidorki koktajlowe i listek bazylii. Na koniec dodajemy pieprzu do smaku i tyle!

*****

We cut baguette into slices (average thickness), we spread baguette with olive oil and we bake it in a preheated oven (175 degrees) for about 15 minutes (just to be gold and not too hard). We mixed avocado with a teaspoon of basil pesto, lime juice, salt and we kneading at all smooth mass. We grease baguette crushed garlic after removing from the oven and then we put the paste on baguette with avocado, sardines, cherry tomatoes and basil leaf. At the end, we add a pepper to taste and enough!

Komentarze

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar