Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu


Składniki / Ingredients:


4 żółtka / 4 egg yolks
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar
750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese
1 szklanka mocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor
250 g biszkoptów / 250 g biscuits
0,05 ml orzechówki lub koniaku / 0,05 ml nutcracker or cognac
kakao / cocoa


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8

Najpierw ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Potem dodaję stopniowo sera mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty i krem (2 warstwy). Gotowe tiramisu wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!

*****

First, I grate egg yolks with sugar and vanilla sugar. Then, I add gradually mascarpone cheese, flavor and I beat smooth mass. I brew cup of coffee and cooling. Then, I add nutcrackers to coffee and mix. I arrange layers of coffee-soaked biscuits and cream (2 layers) in the springform (diameter of 24 cm). Ready tiramisu I put for 3 hours in the refrigerator. Before serving, I sprinkle with cocoa.

Enjoy your meal!


Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan