poniedziałek, 3 listopada 2014

Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine



SkładnikiIngredients:
  • 2 szklanki wina białego wytrawne / 2 glasses of red wine dry
  • 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons cane sugar
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmeg
  • sok z połowy mandarynki / juice of half a mandarin
  • garść rodzynek / handful of raisins
  • 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
  • 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 
  • szczypta rozmarynupinch of rosemary
  • 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin
  • 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon
  • miódhoney

Sposób przygotowaniaPreparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2

Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :)


*****

We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice, cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly (we don't bring the wine to a boil). We pour the wine to the cups (we filter them). Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of mandarin and lemon. Done :)!

Rozgrzej się na jesień

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).