Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne muffinki / Dry muffins


Składniki / Ingredients:


100 g sera koziego / 100 g goat cheese
garść pistacji / handful of pistachios
50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless
250 g mąki / 250 g flour
30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
50 g jogurtu / 50 g yogurt
1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper
1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14

Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Smacznego!

*****

First, we prepare ons, that we add to muffins. We cut goat cheese into cubes (preferably that he wasn't creamy). Pistachio (get rid of the shell) finely chop. We can cut olives or put their in entirety. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, salt, pepper) and mix wet ingredients together (eggs, oil, milk, yogurt). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. At the end, we add all ons and mix all. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Enjoy your meal!

Komentarze

  1. Lubię muffiny w formie wytrawnej, tutaj zwróciłam uwagę na czas pieczenia - strasznie długo jak na muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja :), powinnam uwzględnić, że większość ma nowe i sprawne piekarniki. W moim nawet nie wszystkie palniki działają :P. Piekłam około tego czasu, ale sądzę, że już w 20 minutach babeczki będą gotowe. Dlatego naniosłam poprawkę w przepisie ;). Dziękuję za ceną uwagę :) ...

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam.. wygląda smakowicie ! ;) na pewno wypróbuję ;) oczywiście obserwuję ;)
    zapraszam do siebie : http://angelusiek.blogspot.com/ ;)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Polecam były smaczne ;). Polecam też zamiast oliwek użyć suszonych śliwek, dodają one trochę słodyczy i też bardzo dobrze komponują się z serem kozim i pistacjami :).

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)