Składniki / Ingredients:
1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin
1 marchewka / 1 carrot
1 cebula / 1 onion
3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
imbir / ginger
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
kawałek masła / piece of butter
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)
prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6
Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez 30 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i przyprawy (po 0,5 łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z łyżką jogurtu i pestkami z dyni. Smacznego!
*****
Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut pumpkin, carrot and onion into pieces. Then, we put them in a pot with a thick bottom, we add the olive oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we pour the chicken broth and boil them for 30 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the butter and spices (0.5 teaspoons). At the end, we mix everything of the blender to a homogeneous mass. Serve the soup with a spoon of yogurt and pumpkin seeds. Enjoy your meal!
krem z dyni ubóstwiam :)
OdpowiedzUsuńJa też 😊
Usuń