Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup


Składniki / Ingredients:


1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin
1 marchewka / 1 carrot
1 cebula / 1 onion
3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
imbir / ginger
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
kawałek masła / piece of butter
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)
prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je przez 30 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i przyprawy (po 0,5 łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z łyżką jogurtu i pestkami z dyni. Smacznego!

*****

Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut pumpkin, carrot and onion into pieces. Then, we put them in a pot with a thick bottom, we add the olive oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we pour the chicken broth and boil them for 30 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the butter and spices (0.5 teaspoons). At the end, we mix everything of the blender to a homogeneous mass. Serve the soup with a spoon of yogurt and pumpkin seeds. Enjoy your meal!

Zdrowy obiad

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan