Przejdź do głównej zawartości

Zupa brokułowa / Broccoli soup


Składniki / Ingredients:

500 g brokułów (świeże lub mrożone) / 500 g broccoli (fresh or frozen)
500 ml bulionu drobowego / 500 ml chicken broth
2 łyżeczki pietruszki / 2 teaspoons of parsley
1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon of black pepper
1 serek topiony (naturalny) / 1 processed cheese (natural)
1/2 cebuli / 1/2 onion
1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt
kawałek masła (50 g) / piece of butter (50 g)
150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yoghurt
groszek ptysiowy / peas of puff


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły rozmrozić). Cebulę obrać i posiekać, wrzucić wraz z brokułami do wrzącego bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić groszek ptysiowy do smaku.

*****

Fresh broccoli clean up, divided into florets, stems cut into cubes (we thaw a frozen broccoli). We peel and chop onion and toss with the broccoli to the boiling broth, we cook soup covered for 15 minutes. Then, we remove the decoction of gas and we add the butter. Then, we mix everything into a smooth paste. We add the yogurt and season the soup to taste. We can throw peas of puff in the soup to taste.

Komentarze

  1. Witam! Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Zapraszam w odwiedziny na stronę http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html po więcej informacji.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan