Przejdź do głównej zawartości

Penne w sosie koperkowym z cieciorką / Penne in dill sauce with chickpeas


Składniki / Ingredients:

makaron penne / pasta penne
garść koperku / a handful of dill
starty parmezan / grated parmesan cheese
szczypta soli / pinch of salt
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta cukru / pinch of sugar
sok z 1/2 cytryny / juice of 1/2 lemon
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
5 łyżek oliwy z oliwek / 5 tablespoons olive oil
cieciorka gotowana na parze / chickpeas cooked by steamin


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: ok. 15 min., ilość porcji: 2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy. Potem robimy sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie.

*****

We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then we do a dill sauce. We put dill into a blender, we add olive oil, lemon juice and spices and then we mix all. We mix ready sauce with pasta, we add chickpeas and we mix again. We sprinkle parmesan cheese to taste. Simple and tasty.

Komentarze

Popularne posty

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar