sobota, 16 kwietnia 2016

Grzany cydr / Mulled cider


SkładnikiIngredients:
  • 500 ml cydru / 500 ml cider
  • 2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
  • sok z pomarańczy / juice of an orange
  • laska cynamonu / cinnamon stick
  • 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
  • 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise
  • 1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange
  • 2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples

Sposób przygotowaniaPreparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2

Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy, goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut (nie doprowadzamy cydru do wrzenia). Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe :)


*****

We pour the cider into the pan and we add a brown sugar, cloves, star anise, orange juice and cinnamon stick. We boil the cider to simmer for 15 minutes, stirring constantly (we don't bring the cider to a boil). We pour the cider on the glass (we filter him). Just before serving, we add half a slice of orange and piece of apple. Done :)!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).