Składniki / Ingredients:
500 ml cydru / 500 ml cider
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
sok z pomarańczy / juice of an orange
laska cynamonu / cinnamon stick
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise
1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange
2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2
Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy, goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut (nie doprowadzamy cydru do wrzenia). Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe :)
*****
We pour the cider into the pan and we add a brown sugar, cloves, star anise, orange juice and cinnamon stick. We boil the cider to simmer for 15 minutes, stirring constantly (we don't bring the cider to a boil). We pour the cider on the glass (we filter him). Just before serving, we add half a slice of orange and piece of apple. Done :)!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).