Babeczki
powstały z myślą o moim mężu, który uwielbia słodkości w moim
wykonaniu. Jest teraz na diecie by zrzucić parę kilogramów, ale jest też
łasuchem. Domowe wypieki są lepszym rozwiązaniem niż kupne ze sklepu,
tzw. "mniejsze zło" ;), na które można pozwolić sobie od czasu do czasu.
Takie babeczki się sprawdzają, gdy mój mąż ma ochotę na coś małego i
słodkiego. Ja osobiście również uwielbiam takie małe co nie co na
poprawę nastroju. Szybko się je robi, a połączenie wanilii z cytryną
jest duetem doskonałym jak dla mnie i mojego męża. Dlatego cytrynowe
muffinki z kremem w środku i bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom :)
.....
Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną
Składniki:
krem cytrynowy
kilka kropli aromatu cytrynowego
kilka kropli aromatu waniliowego
30 g cukru wanilinowego Delecta
30 g cukru Delecta smak cytrynowy
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
4 jajka
150 ml oliwy
100 ml mleka
skórka z 1 cytryny
bita śmietana
Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy babeczki bitą śmietaną i karmelową posypką. Smacznego!
*****
Krem limonkowy
Składniki:
skórka z 2 limonek
100 ml soku z limonki
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
4 łyżki mąki tortowej
50 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Najpierw myjemy limonki, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych limonek. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z limonki oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krem limonkowy |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).