Przejdź do głównej zawartości

Z miłości do słodkości, czyli przepis na praliny i czekoladowego łamańca z marką Helio


Chyba każdy z nas miał takie chwilę kiedy nagle i niepohamowanie ma ochotę na "coś słodkiego". Problem pojawia się gdy w naszej domowej spiżarce nie ma zapasów łakoci, ale sami możemy szybko zrobić coś pysznego i smacznego. Przy odrobinie wysiłku będziemy mieli domowe smakołyki, które zadowolą każdego łasucha :).


Możemy walczyć z pokusą albo się jej podać. Doskonałą inspiracją mogą być produkty marki Helio, które dobrze nadają się do dań nie tylko słodkich, ale również wytrawnych. Ja wykorzystałam kilka ich produktów do przygotowania domowych pralinek w dwóch smakach oraz czekoladowego łamańca. Praliny jak również czekoladowy łamaniec nie tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent.

Składniki:


2 garście Rodzynki królowej HELIO
1 garść Morele suszone HELIO
1 garść Orzechy pistacje bez łupin i bez soli
100 g Masło
szczypta soli
300 g Orzeszki piniowe
Jajko
3 łyżki Cukier puder
30 g Cukier migdałowy
100 g Polewy i dekoracje deserowa HELIO
100 g Polewy i dekoracje mleczna HELIO
100 g Polewy i dekoracje biała HELIO
Kamyki karmelkowe
Skórka z limonki
Wiórki kokosowe HELIO
    Sposób przygotowania pralin:
    Przygotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 30 sztuk

    Najpierw przygotowujemy nadzienie dla naszych pralin. Będziemy robić praliny o nadzieniu owocowym oraz nugatowym. Aby przygotować owocowe nadzienie pralin musimy w blenderze zmiksować ze sobą następujące składniki: 2 garście rodzynek, 1 garść moreli i pistacji, około 25 g masła i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, a potem formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Po zrobieniu owocowych kuleczek robimy kulki o smaku nugatu. Aby przygotować nugatowe nadzienie pralin musimy najpierw w blenderze zmiksować orzeszki piniowe z masłem ok. 25 g. Nie miksujemy orzechów za bardzo aby zachować chrupkość. Potem musimy jajko ugotować w kąpieli wodnej wraz z cukrem migdałowym i cukrem pudrem. Roztrzepujemy jajko, dodajemy cukry i stawiamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Podczas gotowania jajka na parze wodnej musimy cały czas mieszać, gotujemy do momentu uzyskania coś "ala kogiel mogiel". Trzeba uważać aby nie zważyć jajka. Po ugotowaniu jajka dodajemy do niego zmiksowane orzeszki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Gdy już mamy przygotowane kuli na nadzienie trzeba je oblać w czekoladzie. Wybór polewy zależy od naszego gustu. Wybrane pastylki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja oblałam swoje praliny w trzech różnych polewach. Owocowe kulki oblałam polewą deserową i białą, a kulki nugatowe oblałam polewą mleczną. Potem możemy lub nie ozdobić praliny. Ja przyozdobiłam praliny białą polewą i wiórkami kokosowymi, ale ozdoby to kwestia smaku :).

    Sposób przygotowania łamańca czekoladowego:

    Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 1 sztuka
     

    Aby przygotować czekoladowego łamańca nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i można do niego dodać cokolwiek chcemy. Ja resztę rozpuszczonych pastylek wymieszałam ze sobą (wszystkie trzy rodzaje). Masę czekoladową rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Teraz możemy dodać dodatki, ja dodałam karmelkowe kamyki, skórkę z 1 limonki i wiórki kokosowe, gotowe ;).


    Gotowe praliny oraz łamańca wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godziny aż plewa zgęstnieje i gotowe. Domowe słodkości są proste w przygotowaniu, musimy uruchomić wyobraźnię i odrobinę pracy, a na pewno nasze łakocie zadowolą każdego, smacznego :D!

    Komentarze

    1. Ej fajne muffinki z przyprawą korzenną widziałam ostatnio chyba na www.kcalmar.com ...Może Cię zainspirują. Czekamy na więcej! Pozdrawiamy i Wesołych Świąt!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

    Popularne posty

    Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

      Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

    Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

    Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

    Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

    Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka