Składniki / Ingredients:
500 g mąki ryżowej / 500 g rice flour
1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)
6 łyżek ksylitolu / 6 tablespoons of xylitol
3 jajka / 3 eggs
2 łyżki jogurtu naturalnego, 0% tłuszczu i cukru / 2 tablespoons of natural yogurt, 0% fat and sugar
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 12 taespoons of baking powder
laska wanilii / vanilla cane
1 łyżeczka aromatu waniliowego / 1 teaspoon of vanilla aroma
6 sztuk jabłek średnio kwaśnych / 6 pieces apples acidic medium
olej i mąka ziemniaczana do formy / oil and potato flour to mold
cynamon i laska wanilii do jabłek / cinnamon and vanilla cane to apples
cukier puder / powdered sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę ryżową i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, ksylitolem i laską wanilii. Następnie dodajemy jajka oraz jogurt i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana olejem i posypana mąką ziemniaczaną). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i laskę wanilii (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
*****
First, we make shortcrust cake, sift rice flour and we add baking powder. Then we chop flour and powder with margarine, xylitol and vanilla cane. Then we add the eggs, yogurt and we knead cake. We cut off 1/3 of cake and put it in the fridge to cool. The rest of cake we form the bottom of cake (mold must be smeared with oil and sprinkled with potato flour). We scrub apples on a grater, we add cinnamon and vanilla cane (the amount of spices depends on your taste). Apples don't cook. Prepared apples, we put on the cake. Remove cake from the fridge, we wipe the cake on the grater and make a crumble (also, you can roll out the cake and cover on apples). The pie put into a hot oven (180 degrees) and bake 50 minutes. After cooling, apple pie sprinkle powdered sugar.
I wish enjoy your meal!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i tak smakuje ☺
Usuń