wtorek, 20 lutego 2018

Jogurtowe muffinki z borówkami / Yogurt muffins with blueberries


SkładnikiIngredients:
  • 250 g borówki / 250 g blueberries
  • 300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 teaspoons baking powder
  • 4 jajka / 4 eggs
  • 150 ml oliwy / 150 ml oil
  • kilka kropli aromatu śmietankowego / a few drops of cream aroma
  • 300 g jogurtu / 300 g yogurt
  • 30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
  • cukier puder / powder sugar


Sposób przygotowaniaPreparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14

Najpierw myjemy i suszymy borówki. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, jogurt, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Następnie dodajemy borówki i mieszamy wszystko ze sobą delikatnie. Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!

*****

First, we wash and dry blueberries. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder) and mix wet together (eggs, oil, yogurt, sugar and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. Next, we add blueberries and mix everything, gently. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).