Przejdź do głównej zawartości

Jogurtowe muffinki z borówkami / Yogurt muffins with blueberries


Składniki / Ingredients:

250 g borówki / 250 g blueberries
300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes
4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 teaspoons baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
kilka kropli aromatu śmietankowego / a few drops of cream aroma
300 g jogurtu / 300 g yogurt
30 g cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar
cukier puder / powder sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14


Najpierw myjemy i suszymy borówki. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, jogurt, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Następnie dodajemy borówki i mieszamy wszystko ze sobą delikatnie. Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!


*****

First, we wash and dry blueberries. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder) and mix wet together (eggs, oil, yogurt, sugar and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. Next, we add blueberries and mix everything, gently. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka