Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe / Carrot cake


Składniki / Ingredients: 

250 g mąki / 250 g flour
100 g zmielonych orzechów laskowych / 100 g ground hazelnuts
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
3 jajka / 3 eggs
3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glass of brown sugar
szczypta soli / pinch of salt
8 marchewek / 8 carrots
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
olej / oil
bułka tarta / bread crumbs

Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość sztuk ok.: 10

Marchewki obieramy, myjemy i miksujemy w blenderze. Orzechy również miksujemy w blenderze lub kupujemy już zmielone. Potem przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon, sól) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (średnica 24 cm) wysmarowanej olejem i bułką tartą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 - 40 minut. Smacznego!

***** 

We peel the carrots, wash and we mix it in a blender. Nuts also mixes in a blender or we buy they already grinded. Then, we prepare the dough. We mix dry ingredients together (flour, baking powder, nuts, cinnamon, salt) and mix wet ingredients together (eggs, sugar). We add the wet ingredients to dry and until uniform mass. At the end, we add grated carrot and mix all. We pour the dough into form (diameter 24 cm) greased with oil and bread crumbs. We put cake into a hot oven (180 degrees) for 35 - 40 minutes. Enjoy your meal!

Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan