Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne gofry / Dried waffles


Składniki / Ingredients:

Składniki na ciasto / Ingredients for the dough

1/2 szklanki oleju / 1/2 cup of oil 

3 jajka / 3 eggs
2 szklanki mąki pełnoziarnistej / 2 cups of flour wholemeal
1 szklanka mleka / 1 cup of milk
1 łyżeczkę ziół prowasalskich / 1 teaspoon of provencal herbs
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
3 łyżeczki proszku do pieczenia / 3 teaspoons baking powder
szczypta soli / pinch of salt 

Składniki dodatków / Ingredients of additives

200 g rukoli / 200 g rocket salad
100 g sera pleśniowego typu blue / 100 g blue cheese
100 g czarnych oliwek bez pestek / 100 g black seedless olives
kilka mandarynek / a few mandarins
oliwa z oliwek / olive oil

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: ok. 10 min, ilość porcji: 6

Najpierw przygotowujemy ciasto na gofry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę i piec około 5 - 10 minut. Potem ser pleśniowy typu blue kroimy w kostkę, czarne oliwki w plasterki, a obrane mandarynki rozdzielamy na części i każdą cześć kroimy na pół. Rukole myjemy i suszmy lub kupujemy już umytą. Na gotowe gofry kładziemy garść rukoli, trochę oliwek, sera i mandarynek. Całość polewamy oliwą z oliwek. 

***** 

First, we prepare the dough for waffles. We thoroughly mixed all the ingredients together. On the hot plate tool for waffles, we pour 1 portion of dough. We close the top cover and we bake for about 5 - 10 minutes. Then, we cut the blue cheese into cubes, cut black olives into slices and the peeled mandarins we separate into parts and cut each part in half. We wash rukole and dry or buy already washed. We put a handful of rocket salad, some olives, cheese and mandarins on ready waffles. The whole, we pour with olive oil.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)