Przejdź do głównej zawartości

Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i musem ananasowym / Golden chicken with baked potatoes and pineapple mousse


Składniki / Ingredients:


500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
sok z cytryny / lemon juice
4 łyżki przyprawy do kurczaka / 4 tablespoons seasoning for chicken
1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt
1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric
2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil
masło do wysmarowania formy / butter to grease the form


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 5

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). Po przygotowaniu kurczak wkładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól, olej i przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak się zamarynował. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Do formy wykładamy kurczaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez około 40 minut.

*****

First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces equal (so that all pieces of chicken baked at the same time). After preparing the chicken, we put chicken into a bowl, add lemon juice, garlic, turmeric, salt, oil and seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo). Then, we mix everything well and leave it for about 15 minutes to chicken in marinate. We cover a form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes.

Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoes 

Przepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.