Przejdź do głównej zawartości

Lasagne


Składniki / Ingredients:


makaron / pasta
500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat
1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine
50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)
50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan
szczypta soli / pinch of salt
szczypta pieprzu / pinch of papper
300 g groszek i marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone) / 300 g peas and carrots cooked by steaming (fresh or frozen)
masło / butter


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 25 min, ilość porcji: 4 - 6

Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)!

*****

Peas and carrots (fresh vegetables must be washed, peeled and cut) steam cook about 20 minutes. We fry the minced meat in olive oil to hot pan. We add the tomato paste and we mix. Then, we add the wine, spices and we mix everything thoroughly. We cook for 20 minutes over low heat. We smear butter baking dish. We put arrange piece of pasta, a layer of meat, vegetables (peas and carrots), gouda cheese and pasta again. We do this until all the ingredients are exhausted (2 layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!.

Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta


Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).