Przejdź do głównej zawartości

Pikantne mięsne kuleczki / Spicy meat balls


Składniki / Ingredients:


450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat
2 sztuki cebuli dymki / 2 pieces of spring onions
1 sztuka papryczki chili / 1 piece of chilli peppers
1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme
1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory
1 łyżeczka rozmarynu / 1 teaspoon rosemary
bułka tarta / bread crumbs
sezam / sesame
jajko / egg
olej / oil


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 10

Paprykę (nie usuwamy wszystkich ziaren) i cebule kroimy w kostkę lub miksujemy w blenderze. Potem dodajemy je i przyprawy do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej. Na jednym talerzu rotrzepujemy jajko, a na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kulki maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego oleju (180 stopni) i smażymy 10 minut. Gotowe kulki kładziemy na ręcznik papierowy na chwilę aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

*****

We cut pepper (you don't remove all grains) and onions into cubes or we mix it in a blender. Then, we add them to the meat and all spices. We mix together all ingredients and we form balls the size of a golf ball. We mix egg on first plate. We mix bread crumbs with sesame seeds on second plate. First, we dipped balls in egg, then in bread crumbs with sesame seeds. In a deep frying pan warm up about 1 liter of sunflower oil. We throw balls into the hot oil (180 degrees) and fry for 10 minutes. We put ready balls on a paper towel to drain off excess fat for a while.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan