Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z warzywami / Tagliatelle with vegetables

 
Składniki / Ingredients:

mix warzyw / mix vegetables
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
400 g makaronu tagliatelle / 400 g tagliatelle pasta
starty parmezan / grated parmesan
zielone oliwki / green olives
masło / butter


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 20 min, duszenie ok. 15 min, ilość porcji: 4

Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię, ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw oraz przyprawy i mieszamy. Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy starty parmezan (około 4 garści) i mieszamy wszystko delikatnie. Trochę sera zostawiamy na potem. Gotowe danie posypujemy resztą sera i oliwkami. Szybko i smacznie!

*****

First, we prepare all the ingredients. We cook the pasta according to instructions on the package. We grate cheese. We cut olives into smaller parts. We simmer vegetables (carrots, zucchini, peas, broccoli, cauliflower, green beans) on butter for about 10 minutes. I've used vegetables ready for the frying pan, but you can use raw vegetables. Just remember that the root vegetables need to boil earlier, they weren't hard. We add the ready pasta and spices to vegetables, we mix all together. We cook all under cover for 5 minutes. We remove the pan from the heat and we add grated parmesan (about 4 handfuls) and we mix all gently. We leave a little cheese for later. We sprinkle finished dish rest of cheese and olives. Fast and delicious!

Komentarze