Rejbak kurpiowski (kugiel) |
Rejbak kurpiowski -
znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach
nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W
moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa
pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze
smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z
moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim
domu.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1/2 kg wędzone boczku
1 cebula złota
2 jajka
2 łyżki mąki
1/2 szklanki gorącego mleka
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: 45 min, pieczenie: 1 godz., ilość porcji: 1 blaszka
Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub sitku. Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać usmażone mięso wraz z cebulką, dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu. Pod koniec pieczenia, kiedy będzie już brązowy z wierzchu, można sprawdzić środek za pomocą drewnianego patyczka. Dobrze smakuje również podsmażony po ostygnięciu, smacznego!
Mega ciekawe! Brakuje mi takich blogów....:) SUper! Ja jeszcze od siebie moge polecic ci jako inspirację www.kcalmar.com . Mają fajną aplikację:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły wpis :)!
Usuń