Przejdź do głównej zawartości

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel)

Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

noclegi

Składniki:

2 kg ziemniaków
1/2 kg wędzone boczku
1 cebula złota
2 jajka
2 łyżki mąki
1/2 szklanki gorącego mleka
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia


Sposób przygotowania:
Przygotowanie: 45 min, pieczenie: 1 godz., ilość porcji: 1 blaszka

Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub sitku. Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać usmażone mięso wraz z cebulką, dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu. Pod koniec pieczenia, kiedy będzie już brązowy z wierzchu, można sprawdzić środek za pomocą drewnianego patyczka. Dobrze smakuje również podsmażony po ostygnięciu, smacznego!

Komentarze

  1. Mega ciekawe! Brakuje mi takich blogów....:) SUper! Ja jeszcze od siebie moge polecic ci jako inspirację www.kcalmar.com . Mają fajną aplikację:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).