Przejdź do głównej zawartości

Krem pomarańczowy / Orange cream


Składniki / Ingredients:

100 ml soku z pomarańczy / 100 ml orange juice
100 g cukru / 100 g sugar
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta soli / pinch of salt
4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour
50 g miękkiego masła / 50 g soft butter
aromat pomarańczowy / orange flavor

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1

Najpierw myjemy pomarańcze, suszymy i wyciskamy sok z tych pomarańczy. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko, szczyptę soli, kilka kropli aromatu oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

*****


First, we wash the oranges, dry it and squeeze the juice from the oranges. We pour juice into the pot, we add the sugar, vanilla sugar, egg, yolk, a pinch of salt, a few drops of aroma and flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).