Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurczakiem i truskawkami / Salad with chicken and strawberries


Składniki / Ingredients:


500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
mix sałat / mix lettuces
sos winegret / vinaigrette
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
8 sztuk truskawek / 8 pieces of strawberries
2 kromki chleba tostowego / 2 slices of toast
100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: 20 min, ilość porcji: 7

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i przygotować z niego sznycle. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka położyć na grillu i smażyć po 10 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Z chleba w tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy, tak samo robimy z truskawkami. Na talerz kładziemy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy niebieski, truskawki, grzanki (chleb kroimy w kostkę) i pokrojonego na paski kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret. Gotowe!

*****

First we have to wash the chicken very well, dry and prepare it schnitzels. After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo) and a little salt on both sides. Then, we put the chicken on the grill and fry for 10 minutes on each side. When chicken is ready, we leave him to cool. With the bread we toast in the toaster or we put him in the oven (175 degrees) for 10 minutes. We wash and dry mix lettuce, just as we do with strawberries. We cut in diced blue cheese, strawberries, toast (bread we cut in cubes) and we cut chicken in strips, we put lettuce and all ingredients on a plate. We sprinkle vinaigrette. Ready! 

Przepis na sos winegret / Recipe for vinaigrette
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)