Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowo - wiśniowe z nutą rumu / Muffins chocolate and cherry with a hint of rum



Składniki / Ingredients:

4 łyżki kakao / 4 tablespoons cocoa
kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma 

10 g cukru waniliowego / 10 g vanilla sugar
128 g budyniu wiśniowego / 128 g cherry pudding 
2 kubki mąki / 2 cups flour 

2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teasponns baking powder
4 jajka / 4 eggs
100 ml oliwy / 100 ml oil 

140 g jogurtu naturalnego / 140 g natural yogurt 
150 ml mleka / 150 ml milk
4 łyżki ksylitolu / 4 tablespoons xylitol

powidła śliwkowe / plum jam
cukier puder / powder sugar




Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 35 min, ilość sztuk: 20

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao, budyń), a mokre ze sobą (jajka, cukier waniliowy, ksylitol, oliwa, mleko, jogurt i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce powideł śliwkowych. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć powidła śliwkowe. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego!

*****

First, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, cocoa, pudding) and mix wet together (eggs, vanilla sugar, xylitol, oil, milk, yogurt and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix. We pour a little the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add a teaspoon of plum jam. Next, we pour the rest of the dough into muffin tins so as to cover the plum jam. We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 35 minutes. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal!
 

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka