Przejdź do głównej zawartości

Mini omlety z szynką i warzywami / Mini omelettes with ham and vegetables


Składniki / Ingredients: 

10 jajek / 10 eggs
Hortex marchewka i groszek / Hortex
carrot and peas
szynka / ham

szczypta soli / pinch of salt
szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of black pepper and hot pepper
parmezan / parmesan 
szklanka soku 100% Hortex pomarańcza / glass of 100% Hortex orange juice

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość sztuk: 16


Najpierw roztrzepujemy 10 jajek z solą, pieprzem i papryką. Wlewamy trochę jajek do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, trochę Hortex marchewkę i groszek (używam mrożonych, bo są łatwo dostępne, świeże i idealnym rozwiązaniem kiedy nie chce mi się iść do sklepu). Następnie wylewamy resztę jajek do foremek tak aby przykryć zawartość. Górę posypujemy startym parmezanem. Foremki z omletami wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Do mini omletów polecam szklankę soku 100% Hortex pomarańcza, smacznego!


*****

First, we scatter 10 eggs with salt, pepper and paprika. We pour a little eggs into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add diced ham into cubes, some Hortex carrot and peas (I use frozen, because they are easily available, fresh and ideal when not I want to go to the store). Next, we pour the rest of the eggs into muffin tins so as to cover the contents. Sprinkle the top with grated parmesan cheese. We put muffins with omelettes into a hot oven (180 degrees) for about 20 minutes. For mini omelettes, I recommend a glass of 100% Hortex orange juice, tasty!

Komentarze