Przejdź do głównej zawartości

Mini omlety z szynką i warzywami / Mini omelettes with ham and vegetables


Składniki / Ingredients: 

10 jajek / 10 eggs
Hortex marchewka i groszek / Hortex
carrot and peas
szynka / ham

szczypta soli / pinch of salt
szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of black pepper and hot pepper
parmezan / parmesan 
szklanka soku 100% Hortex pomarańcza / glass of 100% Hortex orange juice

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość sztuk: 16


Najpierw roztrzepujemy 10 jajek z solą, pieprzem i papryką. Wlewamy trochę jajek do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, trochę Hortex marchewkę i groszek (używam mrożonych, bo są łatwo dostępne, świeże i idealnym rozwiązaniem kiedy nie chce mi się iść do sklepu). Następnie wylewamy resztę jajek do foremek tak aby przykryć zawartość. Górę posypujemy startym parmezanem. Foremki z omletami wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Do mini omletów polecam szklankę soku 100% Hortex pomarańcza, smacznego!


*****

First, we scatter 10 eggs with salt, pepper and paprika. We pour a little eggs into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add diced ham into cubes, some Hortex carrot and peas (I use frozen, because they are easily available, fresh and ideal when not I want to go to the store). Next, we pour the rest of the eggs into muffin tins so as to cover the contents. Sprinkle the top with grated parmesan cheese. We put muffins with omelettes into a hot oven (180 degrees) for about 20 minutes. For mini omelettes, I recommend a glass of 100% Hortex orange juice, tasty!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime