Przejdź do głównej zawartości

Mini omlety z szynką i warzywami / Mini omelettes with ham and vegetables


Składniki / Ingredients: 

10 jajek / 10 eggs
Hortex marchewka i groszek / Hortex
carrot and peas
szynka / ham

szczypta soli / pinch of salt
szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of black pepper and hot pepper
parmezan / parmesan 
szklanka soku 100% Hortex pomarańcza / glass of 100% Hortex orange juice

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość sztuk: 16


Najpierw roztrzepujemy 10 jajek z solą, pieprzem i papryką. Wlewamy trochę jajek do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, trochę Hortex marchewkę i groszek (używam mrożonych, bo są łatwo dostępne, świeże i idealnym rozwiązaniem kiedy nie chce mi się iść do sklepu). Następnie wylewamy resztę jajek do foremek tak aby przykryć zawartość. Górę posypujemy startym parmezanem. Foremki z omletami wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Do mini omletów polecam szklankę soku 100% Hortex pomarańcza, smacznego!


*****

First, we scatter 10 eggs with salt, pepper and paprika. We pour a little eggs into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter), then we add diced ham into cubes, some Hortex carrot and peas (I use frozen, because they are easily available, fresh and ideal when not I want to go to the store). Next, we pour the rest of the eggs into muffin tins so as to cover the contents. Sprinkle the top with grated parmesan cheese. We put muffins with omelettes into a hot oven (180 degrees) for about 20 minutes. For mini omelettes, I recommend a glass of 100% Hortex orange juice, tasty!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka